Ale

Foto: Joakim Nordlund, Presspro Media

Jag, Åsa Wallin, är tredje generationen lammproducent på gården i Ale som ligger tre mil utanför Luleå. 2013 tog jag och min man Mikael över gården och vi har idag cirka 200 tackor av rasen köttraskorsningar (Texel, Finull, Dorset och Suffolk). Vi brukar cirka 60 ha mark och till gården hör även drygt 100 ha skog. Vi har traditionell vårlammning och lammen föds huvudsakligen i april månad och går till slakt på hösten, från slutet av augusti och ända in i december.

Jag har innerst inne alltid vetat att jag en dag skulle vilja ta över gården men vägen dit har inte varit spikrak. Intresset för djuren har alltid funnits men när man är så där 18-19 år och ska välja vad man ska bli här i livet, så kanske inte bonde är det självklara valet. Så var det i alla fall för mig. Därför valde jag att satsa på att utbilda mig och har idag en ingenjörsexamen med mig i bagaget. Men till slut tog drömmen och lusten att få bo på landet och driva egen verksam överhand och jag bestämde mig för att det är det här jag vill hålla på med. Och det är verkligen inget jag ångrar!

Närmast i tiden ligger att försöka utveckla gården och dess verksamheter. Inte minst vad gäller att närma sig konsumenten på ett bättre sätt mot vad som har skett tidigare. Efterfrågan på lamm är stor och jag tror att det finns mycket att göra, till exempel satsa mer på vidareförädling och att hitta nya försäljningskanaler.

Här kan ni läsa mer om gården: www.alelamm.se

/Åsa Wallin